Holder flomvannet ute til alle tider

13 november 2017

Holder flomvannet ute til alle tider

Oversvømmelser og oppstøt av avløpsvann i bygninger forekommer stadig oftere. Skader i kjølvannet av oversvømmelser og springflo kommer raskt opp i mange millioner, og både gårdeiere og forsikringsselskaper har lenge stått rådville. Det finnes imidlertid en rekke gode løsninger som klarer å stå i mot når vannet trykker på – i dagevis og vel så det.

– En tilbakeslagsventil kan fungere, men bare i et i et kort tidsrom. Hvis flommen ikke forsvinner vil nemlig avløpsvannet som strømmer på innenfra bygget ikke ha noe sted å gjøre av seg. TIlbakeslagsventilen har stengt utgangen, rørene fylles og vannet finner alltid letteste vei, dermed er oversvømmelsen et faktum, forklarer Rune Bergenhus ved GPA.

Tåler motstand

Når avløpsnettet ikke tar unna gjelder det ifølge Bergenhus å ha løsninger som både hindrer kloakken å strømme inn, og samtidig sørger for å frakte avløpsvannnet ut til nettet.
– En løsning bør ha både tilbakeslagssikring og en pumpe som er sterk nok til å løfte vannet ut. I tillegg bør løsningen bare tre i kraft når det er påtrengende, slik at pumpa bare går når det trengs. Skal den gå hele året vil den bruke uforholdsmessig mye energi, påpeker Bergenhus.

En tradisjonell tilbakeslagsventil alene vil kunne fungere i et kort tidsrom, men problemet er at det ofte ikke gis noe signal om at kloakken er full og at avløpet dermed ikke fungerer.
– En typisk situasjon kan være at tilbakeslagsventilen trer i kraft og stenger. Men samtidig kan det komme noen hjem fra arbeid eller fra skole, og som går på toalettet og spyler ned, kanskje tar en dusj, da kan det bli en oversvømmelse inne i huset.

Kompakt og smart

I hovedsak velges løsning etter hvor store mengder avløpsvann som skal kunne pumpes ut, og hvor mye trykk pumpen skal arbeide mot.
– Vi kaller produktene tilbakeslagsventiler, men egentlig er det en smart pumpestasjon i miniformat. Under normale forhold vil avløpsvannet passere og gå på nettet, men hvis avløpsnettet er fullt vil ventilen stenge avløpsvannet ute og pumpa vil sørge for å skyve avløpsvann fra bygget ut, så lenge det er behov, forklarer Bergenhus.

De minste løsningen heter Pumpfiks F fra Kessel. Dette er en kompakt og avansert løsning som både har beskyttelseslokk og kullfilter som sørger for ventilasjon. Den er utstyrt med en kvernpumpe som engasjeres ved tilbakeslag. Pumpfiks F kommer med egen kontrollenhet som har et intuitivt digitalt display som støtter seks ulike språk. Kontrollenheten har SDS (Self-Diagnosis-System) og batteri backup for kontrollenhet og alle elektriske komponenter. Kontrollenheten har også utgang for lydalarm og USB-port for opp- eller nedlasting av loggbok eller parametere.


Les resten av intervjuet på VA nytt her.

Merkning flom tilbakeslag kum pumpfix ecoliftxl va vvs


Flere nyheter
15 februar 2018

Staufix tilbakeslagsventil – når du trodde det ikke kunne bli bedre!

Nå har vi gjort det umulige mulig. Nye Staufix tilbakeslagsventil er blitt enda bedre. Den nye Staufix kommer med et avtakbar inn- og uttak for en enklere installasjon, spesielt under renovering. Den har også en integrert øvre seksjon med kontinuerlig høydejustering for montering i betongplater/gulv, og muligheten for montering i vanntett betong. Les mer


6 februar 2018

Nå lanserer vi Elektra Top med den nyeste teknologien, som håndterer dimensjoner opp til d1600!

Når man ikke skulle tro at elektromuffesveisemaskinen Elektra kunne bli bedre, så dumper nye Elektra Top ned fra oven. Med forbedret software og et helt nytt chassi kommer den med en rekke forbedrede funksjoner. Les mer


13 november 2017

Holder flomvannet ute til alle tider

Når flom eller flo fyller opp avløpsnettet viser det seg ofte at vanlige tilbakeslagsventiler ikke makter oppgaven. Det finnes imidlertid løsninger som holder vannet ute, uansett hvor lenge flommen måtte vare. Les mer


21 juli 2017

Vi ses på Aqua Nor!

Verdens største messe for akvakultur står for tur og vi i GPA Flowsystem AS er klare til å presentere våre produkter og løsninger for deg. Les mer